EsHuis
Scroll naar beneden

EsHuis

Het ontwerp bouwt voort op de oorspronkelijke lokale typologie van de Drentse zandgronden, kenmerkend zijn de lage goten en sobere hoofdvorm. In vorm en materiaal wordt aansluiting gezocht bij zowel de nieuwe uitbreidingswijk van het dorp als het aangrenzende oude essenlandschap. 

Aan de tuinzijde is de achtergevel grotendeels teruggerooid waardoor een royale overdekte buitenruimte onstaat, als overgang tussen binnen en buiten. Binnen deze abstract vormgegeven ingreep - gematerialiseerd in hout en glas- bevinden zich alle gevelopeningen in zuid,- en westgevel. De dakopbouw biedt zicht op het karakteristieke essenlandschap. De voorgevel -wat meer gesloten en formeler, volledig in metselwerk opgetrokken- is voorzien van een bankje. 

De combinatie van het volume en de positie van de woning op het kavel genereren privacy en een diepe achtertuin op het westen. 

Doordat de overstekken zijn afgestemd op de zon wordt directe zoninstraling bij een hoge stand van de zon (zomer) vermeden, waardoor ongewenste opwarming van de woning wordt beperkt. De woning is voorzien van een warmtepomp en 20 zonnepanelen waarmee verwarmd en gekoeld wordt. De woning is all-electric en heeft geen gasaansluiting.

01

Vervormen van het veel voorkomende type in uitbreidingswijk Valderse II; twee woonlagen+kap. 

02

Basisvolume: Het silhouet met lage goten sluit aan bij de typologie van de directe landelijke omgeving es-gronden. De positionering en breedte van het volume op het kavel reguleert privacy vanaf de straat. De relatief ondiepe maat zorgt voor een diepe achtertuin, georienteerd op zuidwest.

03

Vervormen basisvolume.

04

Grenzend aan de tuinzijde ontstaat een overdekte buitenruimte als overgang tussen binnen en buiten. Binnen deze abstracte ingreep, gematerialiseerd in hout en glas, bevinden zich alle raamopeningen in zuid,- en westgevel. De dakopbouw biedt zicht op het karakteristieke es-landschap.

05

Duurzaamheid: Voorkomen directe zon-instraling in de zomer. In de winter als zonnewarmte gewenst is, dringt door een lagere zonnestand de zon dieper de woning binnen. Energie wordt opgewekt met 20 zonnepanelen op zuidgericht dak + luchtwarmtepomp. Er is geen gasaansluiting.

06

Entree: Voordeur als formele entree gecentreerd in voorgevel. Achterdeur als veelgebruikte informele entree in teruggerooide gevel.

Projectgegevens

Type:
Vrijstaande woning, 215m2 BVO
Opdrachtgever:
Particulier
Locatie:
Dwingeloo, Gemeente Westerveld
Jaar:
2018
Aannemer:
Bouwbedrijf J. van Kampen
Installateur:
Installatiebedrijf Dick Sjabbens
Advies Installaties:
W2N
Advies Constructies:
W2N
Architect :
Studiokaza
Bouwbegeleiding:
Studiokaza